Vajinismus nedir ve tedavisi nasıl olur?
Güncelleme tarihi: 19 Tem 2022
Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajina kaslarının istem dışı kasılarak birleşmenin olamaması durumudur. Vajinismus sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok sık rastlanan bir durumdur. Vajinismus bir aile sorunudur. Ailenin temel yapısını oluşturan eşlerin birlikte çözebileceği ve çözülebilmesi için birlikte adım atması gereken bir sorundur. İnanılanın aksine son derece kolay çözülebilir.
Vajinismus hastalarında kasılma tamamen istem dışıdır. Kadında vajinismus olması, eşini sevmediği anlamına gelmez. Vajinismusta başta vajina etrafında ki, kaslar olmak üzere, bütün vücut kasları kasılabilir. Vajinismus ağrı dan kaçınmaya yönelik bir davranış biçimidir. Vajinismus bir kaçınma ve erteleme hastalığıdır. Yalnız değilsiniz. Vajinismus her on çiftten birinde görülebilir.
Vajinismus tedavisin de çiftler birlikte tedaviye alınır. Tedavide en önemli ilk adım vajinismuslu kadının tedaviye karar vermesidir. Vajinismusun tedavisi vardır, çözümü %100 mümkündür. Çiftlerin endişeye kapılmaması ve tedavisi için ilk adımı birlikte atması en doğru yol olacaktır. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak bugüne kadar çözümlediğim bir çok vajinismus hastası olduğunu söylemek ve yüreğinize su serpmek isterim. Vajinismus, tedavisi %100 mümkün olan psikolojik bir sorundur .
Çiftlerin iyileşme arzusu yanında doktorlarına güvenmeleri ve her şeyi açıkça anlatmaları gerekir. İlk muayenede çiftin ayrı, ayrı ve birlikte detaylı öyküleri alınır. Doktor ve çift arasında karşılıklı güven sağlanır. Sonrasında jinekolojik muayeneye geçilir. Jinekolojik muayenenin ağrılı bir işlem olmadığı ve nasıl yapılacağı anlatılır. Dış genital organlar kontrol edilip anatomik bir problem olup olmadığına bakılır. Dış dudaklar hafifçe açılarak kızlık zarı ve vajina girişi kontrol edilir. Anatomik bir sorun varsa kızlık zarının septalı olması gibi ilk olarak bu sorun giderilmeye çalışılır.
Vajinismus sorunu yaşayan bayanlar niye bu sorunu yaşadığını sorduğumuzda, çoğunlukla verdikleri yanıtlar cinsel ilişki ve cinsellik ile ilgili bir çok yanlış ve eksik bilgiye sahip olduklarını tespit etmekteyiz. Bunun dışında vajinismus problemi yaşayan bir kısım bayanda niye ve niçin korktuğu hakkında bir fikir sahibi değillerdir. Vajinismus tedavisi kişinin yanlış doğrularını değiştirip, bunun yerine doğru ve rahatlatıcı bilgilerin verilmesi üzerine olmalıdır. Bunun içinde dünyada kullanılan vajinismus tedavi yöntemleri olarak; bilişsel terapiler, davranışsal terapiler uygulanmalıdır.
Çiftlere pelvik yapı; (genital organlar) hakkında bilgilendirme yapılır. Kızlık zarında patlama ,yırtılma, kanama ve acı olmayacağı, kızlık zarının esneyebilen bir yapı olduğu anlatılmalı. Vajinanın da normalde 10 kat esneyip genişleyebilecek bir yapısı olduğu ve penisin de çok rahat girmesine müsaade edebilen bir organ olduğu anlatılmalı. Vajinismus vajen alt 1/3 kısmındaki kasların (Aşk kaslarının) istemsiz kasılması sonucu oluşur. Vajinismusta problem vajina girişindeki aşk kaslarının istemsiz olarak kasılmasıdır. Hastamıza aşk kaslarına odaklanmayı bu sayede aşk kaslarına kendi kontrolünde nasıl kasıp gevşetebileceği öğretilmeli. Bu kegel egzersizi ile mümkündür.
Danışan çiftlerimizle ofisimde cinselliğin sadece birleşme (vajina penis birlikteliği) olmadığı üzerinde yoğunlaşarak konuşuyoruz. Daha sonra cinsellikten haz almanın hedefine yönelik tedavi programı uyguluyorum. Vajinismus sorununu en kısa sürede çözmeye çalışıyorum. Çiftler bu konuda kararlı ise danışan çifte uygun tedavi programımızı uyguluyoruz . Ancak vajinismusun temelinde psikiyatrik bir hastalık varsa psikiyatri danışmanlığı gerekli olabiliyor. Tedavi süreci yaklaşık 3-5 seans sürüyor. Vajinismus tedavisindeki amaç sadece penis-vajina girişinin sağlanması değil, tatminkar bir cinsel hayata ulaşmak olmalıdır.
Vajinismus bir erteleme hastalığı, başvurmayı ertelemenin en çok bilinen klasik muayene olma korkusu, kaygısını ortadan kaldırmak gerekir. Ertelemek demek aslında burada sorun ile yüzleşmekten ve başarısızlıktan kaçmak içindir. Çünkü kişinin içindeki yaşadığı kaygılardan dolayı problem için başvurması ve bir tedavi-terapi sürecine girmesi maalesef onun için çok korkutucudur. Eğer sorunu ertelerseniz aslında başaramama kaygınızı ertelemiş olursunuz. Lütfen mutluluğunuzu ertelemeyin! Sağlıkla kalın...
Comments